ARTVİN DE MADEN PROTESTOSU PDF Print E-mail
Written by operator1   
Wednesday, 17 February 2016 12:54

 

Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde açılacak madene karşı çıkan ve araçlarla kapattıkları yolları açmamakta direnen vatandaşlarla polis karşı karşıya geldi.Biber gazlı müdahaleden çok sayıda kişi etkilendi

 ARTVİN’de Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki “Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi” kapsamında maden çıkarılması için Cengiz İnşaat yetkililerinin bölgeye gelişi halkı sokağa döktü.Önceki gün akşam saatlerinden itibaren Atmaca mahallesi girişinde toplanan ve Cerattepe yolunu ulaşıma kapatan halk bölgede sabahladı.

Çevreci gruplar ve vatandaşlar, saat 05.00’te, Çamlık Mahallesi mevkisinde yaklaşık 200 araçla yolu kapattı.  Esnaf da sabah saatlerinde işyerlerini kapatarak nöbet bölgesine çıktı. Konvoyun yolu kesildi Maden şirketi yetkilileri, iş makineleri ve konteynerler ile beraberinde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Gümüşhane ve Erzurum’dan gelen çevik kuvvet ve jandarma birlikleri eşliğinde Kafkasör Yaylası’na doğru yola çıktı. Konvoya TOMA ve zırhlı araçlar da eşlik etti. Konvoyda yolu park ederek kapatan araçları kaldırmak için 2 çekici de yer aldı. 

 

Atmaca Mahallesi mevkiine ulaşan konvoyun yolu aralarında Milletvekilleri ve Sivil toplum örgütlerininde de yer aldığı 3 bin dolayında Artvinli tarafından kesildi. Grup, şirket yetkilileri ve iş makinelerinin geçişine izin vermedi. Çevik kuvvet polis ekipleri konvoyla vatandaşlar arasında barikat kurdu Polis ekipleri, saat 11.25’te yolun trafiğe açılmaması halinde müdahale edeceklerini duyurdu. 5 dakika bekledikten sonra gruba doğru yürüyüşe geçti. Polis, kendilerini durdurmak isteyen milletvekillerini de kenara iterek yürüyüşüne devam etti. Vatandaşların yolu açmaması üzerine arbede çıktı. Polis ekipleri, gruba biber gazı sıkarken, tepelerdeki vatandaşlar da polise taş attı. Polisin biber gazlı ve coplu müdahalesi sonrasında grup dağılarak tepelere kaçtı. Yaklaşık 15 dakika süren müdahale sonrasında sağlık görevlilerinin gazdan etkilenen çok sayıda kişiye müdahale etmesi için polis ekipleri geri çekildi. 

 Hastaneler uyarıldı Bu arada polisin olası müdahalesi sonrası yaralananlar olabileceği gerekçesi ile Artvin Devlet Hastanesi’nin uyarıldığı ve acil birimlerdeki çalışanların sayısının artırıldığı öğrenildi. Bölgeye çevre ilçelerden de ambulans takviyesi yapıldığı belirtildi.

Sabaha karşı müdahale 

Direniş sırasında halkın yolu kapatmak için bıraktığı araçlar, güvenlik güçleri tarafından çekiciyle kenara alındı, kamyonlar da vinç yardımıyla kaldırıldı.

Polisin araçları çekip yolu açarak ilerlemesi üzerine, direniş için bu kez yaklaşık 200 metre yukarıda taş, odun ve çöp tenekeleriyle barikatlar kurdu. Yaklaşık 300 kişilik grup, sabah saatlerinden itibaren `Direne direne kazanacağız` sloganları atarak barikatın arkasında beklemeye başladı.

Cerattepe yolunun açılması için 6 ilden gelen çevik kuvvet ekiplerine ek olarak bu sabah bölgeye çok sayıda güvenlik görevlisi geldi. Çevik kuvvete takviye olarak gelen polislerin yanı sıra Erzurum`dan da bir askeri birliğin olay yerine uzak bir bölgene konuşlanması dikkat çekti.

Cerratepeyi bu kadar önemli yapan ne

İçerdiği polimetal maden yatakları ve oluşumları bakımından (bakır-kurşun-çinko-altın-gümüş) ülkemizin en önemli metalojenik kuşaklarından birini oluşturan ve Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin ili, metalik maden yatakları ve oluşumları bakımından oldukça zengindir. Endüstriyelhammadde açısından ise çok önemli yataklara sahip değildir.

Metalik maden yatakları; volkanojenik masif sülfid tip (Cu-Pb-Zn), damar tip (Pb-Zn),epitermal tip (Au) ve skarn tip yataklar şeklinde sınıflandırılır. Bölgedeki en önemli altın yatağı Cerrattepe-Kafkasör Altın yatağıdır.

Bu yatakta 4 gr/ton Au, 140 gr/ton Ag (okside cevher); 1.2 gr/ton Au, 25 gr/ton Ag (sülfitli cevher) saptanmış olup 8.200.000 ton toplam rezervli okside cevher, ayrıca 3.900.000 ton toplam rezervli sülfitli cevher bulunmaktadır.

Cerrattepe-Kafkasör sahası % 5.2 Cu (1.2 gr/ton Au, 25 gr/ton Ag değerleri bilinmektedir) tenörlüdür ve 3.900.000 ton toplam rezerve sahiptir.

 

Diğer yandan Kafkasor yaylası her yıl çok sayıda Artvinlinin Türkiye’nin her tarafından gelip şenliklere katıldığı tabiat harikası bir bölge. Bir yanda zengin altın ,gümüş, bakır madeni diğer yanda güzelim tabiat. Akıllı devletler tabiata zarar vermeden bu madeni işletmeye çalışırlar. Ancak bu madeni işletecek firmanın patronunun söylediği ve bir zamanların meşhur tapelerinde yer alan sözleri milletin halen hafızasında, sorun güven sorunu… 

 

Last Updated ( Wednesday, 17 February 2016 13:10 )
 
bayrak2.gif

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Anket

Sitemizin son hali hakkındaki görüşünüz:
 

Free template 'Feel Free' by [ Anch ] Gorsk.net Studio. Please, don't remove this hidden copyleft!