FRANSA'YA CİDDİ UYARI PDF Print E-mail
Written by ulku2   
Sunday, 22 January 2012 22:23

Gözler Fransa Senatosu’nda Ermeni yalanlarının inkarını suç sayan ve Fransa Meclisi’nden geçen yasa teklifi, bugün senato
genel kurulunda oylanacak. Türk vatandaşları protesto için hazır!
Fransa’daki Türkler, bugün sabah saatlerinden itibaren senato binası önünde toplanarak, yasa teklifinin reddi için protestolarını sürdürecek. Yasa teklifinden önce kanunlar komisyonunun teklifin “incelemeye alınmamasını” öngören değişiklik önergesi oylanacak. Kabul edilirse yasa düşecek.
Basından misilleme uyarısı...
FransIz basını oylama öncesinde hükümeti uyardı: Tasarı yasalaşırsa Türkiye Fransız şirketlerine misillemede bulunacak.

İftira tasarısı için gözler Fransa Senatosu’nda
Sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa teklifi bugün senato genel kurulunda oylanacak. Türkler, teklifin reddi için protestolarını sürdürüyor.
Fransa Meclisi’nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa teklifi bugün senato genel kurulunda oylanacak. Ermenilerin de, yine senato önünde bir gösteri yapması bekleniyor. Senato genel kurulunda, yasa teklifinin oylamasından önce kanunlar komisyonunu, teklifin “incelenmeye alınmamasını” öngören değişiklik önergesi oylanacak. Değişiklik önergesi kabul edilirse, teklif oylanmadan genel kurul gündeminden düşecek. Geçen yıl 4 Mayıs’ta yine konu ile ilgili başka bir yasa tasarısı, kanunlar komisyonunun verdiği değişiklik önergesinini kabulüyle, genel kurulda oylanmadan gündemden düşürülmüştü. Kanunlar komisyonunun, Meclis’te kabul edilen yasa teklifinin karşısında geçen hafta aldığı kesin tavır, yasa teklifinin senato genel kurulunda da reddedilme şansını artırıyor. Önemli hukukçu senatörlerden oluşan Kanunlar Komisyonu’nun “anayasaya aykırı olduğu” gerekçesiyle geçtiğimiz çarşamba günü kabul ettiği değişiklik önergesinin, yasa teklifine karşı çıkanların sayısını da artırması bekleniyor.

İkiye bölündüler
Senatoda az sayıda sandalyeye sahip, “radikal sol”, “yeşil grup ve ” yeni merkez gruba “ üye senatörler daha önce, yasa teklifine ’hayır” diyeceklerini açıklamıştı. Senatoda çoğunluğa sahip Sosyalist Parti’ye üye senatörler ve iktidardaki Halk Hareketi Birliği’ne üye senatörler, yasa teklifinin reddedilmesi konusunda ikiye bölünmüş durumda. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist lider Francois Hollande, 3 ay sonra yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ermeni seçmenlerin oylarını alabilmek için yasa teklifinin kabul edilmesini istiyor. Ancak, Meclis gruplarına tamamen hakim olan Sarkozy ve Hollande, senatodaki gruplarına aynı rahatlıkta hakim değil.

Sosyalistler karşı
İktidar partisi ve Sosyalist senatörlerin önemli bir kısmı, “anayasaya aykırı” olduğu gerekçesiyle yasa teklifine karşı. Eski senatör ve adalet bakanlarından Robert Badinter’in, geçen yıl 4 Mayıs’ta yapılan ve gündeme alınmayan yasa teklifinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşma, Ermeni olaylarıyla ilgili çıkartılmak istenen ikinci yasa tasarısı hakkında, “anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle dava açılması halinde, birinci yasanın da iptal edileceği” konusunda yaptığı uyarı, Fransa’da önemli bir hukuk tartışmasını da beraberinde getirmişti.

Paris’teki gösterilerin ardı arkası kesilmiyor
Fransa Meclisi’nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımını inkarını suç sayan yasa teklifini protestoları devam ediyor. Önceki gün 40 bin Türk’ün katılımıyla Paris’in caddelerinde hep bir ağızdan “Biz Türküz” diye haykıran gurbetçilerimiz, gösteri yürüyüşlerini dün de sürdürdü. Tasarının bugün senato genel kurulunda oylanmasından önce Fransa’daki Türk dernekleri, senato binası önünde toplanarak yasa teklifinin reddedilmesi için protestolarını sürdürecek. Türklerin, bugün de Paris’in çeşitli noktalarında protesto yürüyüşü düzenleyecekleri öğrenildi. Öte yandan Ermenilerin de senato önünde bir gösteri yapması bekleniyor. Senato genel kurulunda, yasa teklifinin oylamasından önce kanunlar komisyonunun teklifin “incelenmeye alınmamasını” öngören değişiklik önergesi oylanacak.

Dışişleri’nden mektuba sert tepki
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mektup yeni bir tartışma başlattı. Sarkozy’nin mektubundaki “Tasarı Fransa vatandaşlarına uygulanacak” ifadesinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, tasarının belirsizliklerle dolu olduğunu belirterek “Avustralya’daki bir Türk veya Türk derneği yöneticileri bile yargılanabilir” dedi. YENİÇAĞ’a konuşan üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi şunları söyledi: “Sarkozy istediği kadar mektupta ’Fransız vatandaşları’ desin. Diyelim ki Avustralya’daki bir Türk derneği, Fransa’ya yönelik bir eylem yaptı veya çağrı yapan bir mektup yazdı. Orada hakimin biri çıkıp ’Ben bunu da sayarım’ derse ne olacak? Çok sayıda belirsizlik var. Sonuçta yurtdışında Türkiye aleyhine bir suç işlense, TCK’ya göre bu kişi Türkiye’ye girdiğinde Türk yargısı yargılama yapar. Aynı şey söz konusu.” Bu arada Türkiye, bugün Fransa Senatosu’nda oylanacak olan teklifin kabul edilmemesi için bu ülkeye adeta tam saha pres uyguluyor. Son 15 gün içinde Dışişleri Bakanlığı’ndan Fransa’ya küçük gruplar halinde heyetlerin gittiği öğrenildi. Bu heyetlerin özellikle Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği ile istişareler yaptığı ve yapılan girişimleri değerlendirdikleri bildirildi.

Liberation’dan “misilleme” uyarısı geldi
Fransız Senatosu’nun bugün “soykırımın inkarı”nı cezalandıran tasarıyı ele almasında önce Fransız basını, Türkiye’den Paris’e artan uyarılara dikkat çekiyor. Liberation gazetesi, “Ankara, baskıyı yeniden artırıyor”, “Türkiye, tonu yeniden yükseltti” yorumlarını yaptığı haberinde tasarının kabul edilmesi halinde diplomatik ilişkilerin düzeyinin düşürüleceğine, Fransız şirketlerine misillemede bulunulacağına dikkat çekti. Gazete, “Ermeni Soykırımı: Ankara Yeniden Baskıyı Artırıyor” başlığı ile yayımladığı haberde Türkiye’nin, Fransız senatörlerini Meclis tarafından 22 Aralık’ta onaylanan metni benimsememeye çağırdığını belirtti. Gazete, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun senatörlere çağrısına dikkat çekerek, “Ankara, yeniden tonu yükseltti” diye yazdı. Fransız gazetesi, Senato’nun Kanunlar Komisyonu’nun tasarının Anayasa’ya aykırı olarak değerlendirdiğini anımsattığı haberinde tasarının Meclis’te 50’den az milletvekili tarafından onaylandığına da işaret etti. Meclis’teki oylamadan sonra Türkiye’nin Paris ile siyasi ve askeri işbirliğini dondurduğuna da dikkat çeken gazete, tasarının yasallaşması halinde yeni yaptırımların geleceğinin bildirildiğini de anımsattı. Gazete, bu bağlamda Ankara’nın Paris Büyükelçisi’ni çekerek diplomatik ilişkilerin düzeyini indireceği yönündeki beklentilerini de yansıttı. yENİÇAĞ
 

 

Last Updated ( Wednesday, 25 January 2012 14:19 )
 
bayrak2.gif

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Anket

Sitemizin son hali hakkındaki görüşünüz:
 

Free template 'Feel Free' by [ Anch ] Gorsk.net Studio. Please, don't remove this hidden copyleft!