TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA GEMİSİ PDF Print E-mail
Monday, 18 February 2013 15:14

Tuzla’daki Çeksan Tersanesi’nde yerli kaynaklarla inşa edilen R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, düzenlenen törenle denize indirildi. Çevre alanında araştırmalar yapacak olan gemi, iç donanımının tamamlanmasının ardından Mayıs 2013’de göreve başlayacak.

 TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi,  41.2 metre boyunda ve 9.5 metre genişliğindeki TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi Mayıs ayı sonunda hizmete girecek. 500 gros tonluk gemi başta boğazlar olmak üzere, deniz araştırmaları, deniz kirliliğinin izlenmesi, boru hatlarının gözlemlenmesi, deniz dibindeki canlı yaşamının izlenmesi, tür çeşitliliğinin izlenmesi, kaza ve afetlerde destek verilmesi konularında çalışma yapacak.

 

 

TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin denize indirilmesi için düzenlenen törende konuşan Bakan Nihat Ergün, Türkiye’nin önemli bir coğrafyaya sahip olmasına rağmen, özellikle denizcilik alanındaki potansiyelini iyi değerlendirilemediğini kaydetti. Hayatın her alanında artık somut projeler üreten, gözle görülür gelişmelere imza atan bir Türkiye olduğunun altını çizen Ergün, “Artık denizlerimizi ve denizciliği yeniden keşfettik. Bugün özellikle gemi üretiminde dünyanın en üst basamaklarında yer alıyoruz. Mesela ilk milli savaş gemisini yapan ülkemiz, artık milli denizaltı hedefine odaklanmış durumdadır. Ben Türkiye'nin denizcilikle ilgili her alanda çok daha büyük işler başaracağına inanıyorum” dedi.

“KULLANILAN GEMİLER KULLANIM ÖMÜRLERİNİ TAMAMLAMAK ÜZERE"

Türkiye'de deniz araştırmalarını geliştirmek için en çok ihtiyaç duydukları eksikliklerin başında insan kaynağı ve araştırma gemilerinin geldiğine işaret eden Ergün, deniz araştırmalarının çoğunlukla birkaç üniversite ve bazı kamu kurumları tarafından yürütüldüğünü ifade etti. Ancak bu araştırmaların sınırlı imkanlarla ve genellikle de kıyı denizlerinde yapıldığı bilgisini veren Ergün, kullanılan mevcut gemilerin de doğal kullanım ömürlerini tamamlamak üzere olduğunun altını çizdi.

Deniz araştırmalarının gelişmiş ülkeler düzeyinde olması için, Deniz Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi'nin kurulmasının önemli bir aşama olacağı vurgulayan Ergün, şunları söyledi: “Böyle bir gelişme, diğer araştırma merkezleriyle bilgi paylaşımı, uluslararası Deniz Örgütü ve AB Çevre/Su Direktifleri'nde belirtilen kriterlere uyum bakımından da gereklidir. Biz bu amaçla, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesinde Deniz Araştırmaları Merkezi'ni kurmaya karar verdik. Bu Merkezde, ulusal ve uluslararası deniz araştırmalarının yapılabilmesi için donanımlı bir araştırma gemisine ve alt yapısına ihtiyaç olmuştur. Gemide saha ölçüm, örnekleme ve analizlerini yapabilmeyi ve deniz araştırmalarını çok disiplinli olarak gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Böylece ülkemiz için sürekli güncel bir veri tabanı oluşturacak, deniz çalışmalarında önemli olan parametreleri akredite edecek, ölçüm ve örneklemeleri gemi şartlarında ve güvenilir bir ortamda yapabileceğiz"

Şimdiye kadar dışarıdan temin edilen araştırma gemilerini artık Türkiye'nin kendisinin de yapmaya başladığına dikkati çeken Ergün, "İnşallah önümüzdeki süreçte sadece kendimiz için değil dünyaya da ihraç edebilecek duruma geleceğiz. Sadece yük gemisi değil, araştırma gemilerini de yapabildiğimizi bu gemiyle göstermiş olduk" dedi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi'nin inşasını gerçekleştiren ve gemi hakkında bilgi veren Çeksan Gemi İnşa Çelik Konstrüksiyon Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak da, "Tersanelerimizin, bu tür gemiler yapabilmeleri için bakanlıklarımızın teşvik ve desteklerine ihtiyaçları vardır. Türk tersaneciliği araştırma gemisi yapacak kabiliyettedir. Bundan sonra bu tarz gemilerin yapımında Türk tersanelerinin tercih edilmesini arzulamaktayız" dedi.

TÜBİTAK MARMARA 10. YIL MARŞIYLA DENİZE İNDİRİLDİ

Konuşmalardan sonra Çeksan Gemi Sanayi yetkililerince Bakan Ergün, Bakan Yılmaz, TÜBİTAK Başkanı Prof. Altunbaşak ve İstanbul Valisi Mutlu’ya plaket takdim edildi. Ardından platform üzerinde bulunan gemi önünde kurdele kesildi. Kurdele kesimiyle birlikte TÜBİTAK Marmara 10. Yıl Marşı ve sirenler eşliğinde suya indirildi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, alkışlar eşliğinde 10. Yıl Marşı ve siren çalınarak suya indirildi.

MAYIS 2013’DE GÖREVE BAŞLAYACAK

TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, 41.2 metre boy ve 9.5 metre genişliğe sahip. Ağırlığı ise 500 gros ton. İnşası tamamlanan gemi Mayıs 2013’de göreve başlayacak. Geminin denize indirilmesiyle birlikte iç kısmı, bilimsel oşinografik çalışmalarda kullanılmak üzere gelişmiş ölçüm cihaz sistemleri ile donatılacak. Su altı araştırmalarında kullanılmak üzere ıslak ve kuru laboratuvarlar ile bilgisayar odası hazır hale getirilecek. İncelemelerinde 3 bin metre derinliğe inecek teknik kapasitesi bulunan araştırma gemisi, 11 bilim adamı, 12 mürettebatla faaliyet gösterecek.

Boğazlar başta olmak üzere deniz kirliliğinin izlenmesi, boru hatlarını gözlemleme, sismik çalışmalar, denizdeki fayların görüntülenmesi, canlı yaşam alanlarının izlenmesi, tür çeşitliliğinin gözlemlenmesi, kaza ve afetlere destek verilmesi ile ülkemizin uluslararası alanda temsili TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nin başlıca uygulama alanları arasında yer alacak.

TÜBİTAK’TA DENİZ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ KURULACAK

Uluslararası sularda da çalışabilecek orta büyüklükte ve güncel donanım özelliklerine sahip TÜBİTAK Marmara, deniz araştırmalarına önemli katkılarda bulunacak. Bu amaçla TÜBİTAK’ın Gebze’deki yerleşkesinde “Deniz ve Denizcilik Konusunda Ulusal Uygulamalı Deniz Araştırmaları Merkezi” kurulacak. Araştırma altyapısından ise konuyla ilgili üniversiteler, kamu kuruluşları ve uluslararası araştırma merkezleri yararlanacak. Bu araştırmalarla ülkemiz deniz araştırmaları hedeflenen seviyelere ulaşacak ve sonuçlar kamu yararına kullanılacak.

Son yıllarda MTA ve Diğer kamu kuruluşlarının ve üniversitelerin elinde bulunan Deniz araştırma gemi ve diğer ekipmanları, değişik nedenlerle ( yeterli yatırım yapılmadığından dolayı, deneyimli personelin görevden uzaklaştırılması, ehliyetsiz yöneticilerin atanması, kurumların yeniden yapılanma adı altında çalışamaz hale gelmesi vb.) işlevlerini yapamaz hale gelmişti. Denizlerde sismik ve diğer deniz etütlerini yapacak bir araştırma gemisinin yerli imkanlarla yapımı ve içinin dünyadaki son gelişmiş cihaz ve ekipmanlarla donatılması ve bunları kullanacak araştırmacı ve uzmanların eğitilerek yetiştirilmesi ve personelin sürekli yeni teknolojileri takip ekipmanlarını gerektiğinde  yenilemesi  kurulacak  Deniz Araştırma Merkezinin etkin ve sürekli i çalışmasının temin edilmesi Ülkemiz açısından büyük önem taşımaktadır.

Last Updated ( Monday, 18 February 2013 15:29 )
 
bayrak2.gif

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Anket

Sitemizin son hali hakkındaki görüşünüz:
 

Free template 'Feel Free' by [ Anch ] Gorsk.net Studio. Please, don't remove this hidden copyleft!