BEYİN GÖÇÜ DEĞİL BEYİN GÜCÜ PDF Print E-mail
Monday, 10 December 2012 11:11

TÜBİTAK yurtdışında yaşayan Türk bilim insanlarını bir araya toplayan veri tabanı oluşturarak, "Bilim insanlarımızın hem kendi bulundukları yerlerde hem de Türkiye'de yapacakları araştırmalardan istifade etmeği amaçlamaktadır. Her yıl  bu çalışma güncellenerek. Bu insanları beyin göçü olarak değil, beyin gücü olarak değerlendirilecektir.

 

Sanayi Bakanlığının TÜBİTAK ;a hazırlattığı veri tabanına göre 1335 bilim insanının dünyanın 47 ülkesinde görev yaptığı tespit edildi.Türk bilim insanları Harvard ve Oxford gibi saygın üniversitelerin yanı sıra NASA, Google, Boing ve General Electric gibi birçok önemli kurumlarda görev alıyor.

 

 

YARISI ABD'DE

Bu bilim insanlarının yüzde 49'luk bir oranla (652) yaklaşık yarısının ABD'de olduğu belirlendi. 145 bilim insanının Almanya'da, 101'inin ise Kanada'da görev yaptığı bildirildi. Bu ülkeleri İngiltere, Fransa, İsviçre ve Avustralya gibi ülkeler izledi. Listede Güney Kore, Kuveyt ve Yeni Zelanda'dan 7'şer, Hindistan ve Yunanistan'dan 1'er, Japonya'dan 18, Norveç'ten 17 ismin yer alması dikkat çekti.

YÜZDE 37'Sİ MÜHENDİS VE TEKNOLOJİCİ

Araştırmacıların yüzde 37'si mühendislik ve teknoloji alanında, yüzde 27'si doğa bilimlerinde, yüzde 18'i sosyal bilimlerde faaliyet gösteriyor. Bu alanları tıp ve sağlık bilimleri, beşeri bilimler ve tarımsal bilimler takip ediyor. Bu araştırmacıların yüzde 76’sı çeşitli üniversitelerde görev yaparken, yüzde 12’si araştırma merkezlerinde, yüzde 10’u ise özel sektör, yüzde 1'i kamu kurumu, yüzde 1'i de uluslararası kuruluşlarda görev yapıyor.

 Veri tabanına kayıtlı araştırmacıların büyük çoğunluğu doktora veya tıpta uzmanlık derecesine ve uzun süren araştırma deneyimine sahip.

 Sanayi Bakanı Nihat Ergün , "Ülkemizde bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapmak için çok önemli fırsatlar doğduğunu onlar da gördüler. Hem kendi aralarında hem Türkiye ile aralarında bir network oluşturmak istiyoruz. " diye konuştu

YASA HAZIRLANIYOR

“Onları bir beyin göçü olarak değerlendirmiyoruz, beyin gücümüz olarak değerlendiriyoruz” diyen Bakan Ergün şöyle devam etti: “Dünyanın değişik yerlerindeki beyin gücümüz onlar. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile ilgili kanun çalışmaları da yapılıyor. Eminim o kanun da bize bu konuda yeni imkanlar sağlayacak. Artık onlar beyin göçü değil, bizim beyin gücümüz olacak. TÜBİTAK’ta oluşturduğumuz bir birim, onlarla tek tek temasa geçti. Dünyanın dört bir yanındaki Türk bilim insanlarımızı bilgi havuzuna dahil ettik. Bunlar, Türkiye’nin gerçek gücüdür.”

ÜLKÜ TEK olarak bu girişimleri destekliyoruz. Aynı zamanda Ülkemizde çok zor koşullarda çalışmalarını sürdüren bilim insanlarına da sahip çıkılmasını bekliyoruz. Özelikle Kamu da görev yapan bilim insanları ve araştırmacılar ekonomik açıdan büyük mağduriyet yaşamaktadırlar. Az sayıda istisna dışında siyaseten atanan ehil olmayan yöneticiler sebebiyle etkin ve verimli bir çalışma ortamı içersinde değildirler. Bakanlıklara ait çoğu araştırma kurum ve başkanlıkları merkezden uzakta olmaları ve çalışma ortamlarının uygunsuzluğu nedeniyle adeta kamunun sürgün yeri olarak değerlendirtmektedir. Kamuya ait bu birimlere konunun uzmanı ehil yöneticiler atanarak ve kendi görev alanlarındaki etkinliklerinin arttırılması ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.

 

Last Updated ( Monday, 10 December 2012 11:30 )
 
bayrak2.gif

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Anket

Sitemizin son hali hakkındaki görüşünüz:
 

Free template 'Feel Free' by [ Anch ] Gorsk.net Studio. Please, don't remove this hidden copyleft!